Intoleranta la histamina (informatii utile)

Ce este intoleranta la histamina?

Intoleranta la histamina, denumita si histaminoza enterala sau sensibilitate la histamina alimentara, este o tulburare asociata cu o capacitate afectata de metabolizare a histaminei ingerate, aceasta acumulandu-se pana la un nivel care depaseste capacitatea organismului de a o elimina, ceea ce duce la simptome gastrointestinale si la simptome de tip alergic. Intoleranta la histamina nu este considerata o alergie, chiar daca unele persoane manifesta simptome tipice alergiilor. 

 

Ce este histamina?

Histamina este unul dintre cei mai cunoscuti mediatori ai reactiilor alergice. De asemenea, histamina este un mediator al reactiilor autoimune, al secretiei de acid gastric si al hematopoiezei.
In organism exista patru tipuri de receptori de histamina:
- Receptorii H1 sunt raspanditi in intregul corp, inclusiv in neuroni, in celule musculare netede ale cailor respiratorii si ale vaselor de sange. Activarea receptorilor H1 determina reactiile fiziologice de tip alergic si anafilactic precum: prurit accentuat, durere, vasodilatatie, permeabilitate vasculara, hipotensiune arteriala, inrosire a pielii, tahicardie si bronhoconstrictie. De asemenea, receptorii H1 regleaza ciclurile somn-veghe, aportul alimentar, reglarea termica a corpului, emotiile si comportamentul agresiv, locomotia, memoria si invatarea. Acesti receptori mediaza, de asemenea, majoritatea efectelor histaminei care produc simptomele astmului si pot include spasme ale musculaturii netede, edem al mucoasei, inflamatie si secretie mucoasa.
- Receptorii H2 se gasesc mai ales in celulele parietale ale mucoasei gastrice, in celulele musculare netede si in inima. Activarea receptorilor H2 mediaza secretia de acid gastric, permeabilitatea vasculara, hipotensiunea, inrosirea fetei, cefaleea, tahicardia si bronhoconstrictia. Relevanta clinica a receptorilor H2 este neclara, deoarece acestia au putine efecte masurabile asupra functiilor cailor respiratorii.
- Receptorii H3 se gasesc mai ales in neuronii histaminergici, care modereaza eliberarea de histamina, dopamina, serotonina, noradrenalina si acetilcolina in sistemul nervos central. Activarea receptorului H3 poate inhiba si vasoconstrictia de la nivelul mucoasei nazale. 
- Receptorii H4 sunt prezenti in maduva osoasa si in celulele hematopoietice periferice. 
De asemenea, receptorii de histamina joaca un rol important in imunomodulare. Histamina regleaza activitatea si diferentierea celulelor T, celulelor B, monocitelor si celulelor dendritice din organele si tesuturile limfatice in timpul inflamatiei alergice. 

 

Care sunt alimentele care contin cantitati mari de histamina?

Unele alimente contin cantitati mari de histamina. Acestea includ alimente care implica un proces de maturare sau de fermentatie, cum ar fi vinul, berea si branzeturile. Alte alimente pot determina mastocitele sa elibereze histamina. Ambele tipuri de alimente pot cauza acumularea unor cantitati excesive de histamina in organism.
Alimentele care pot provoca intoleranta la histamina includ:
- alcool (vin, bere si sampanie)
- carne procesata
- branzeturi
- varza murata
- legume (rosii, vinete si spanac)
- fructe tropicale (ananas, banane, papaya si citrice)
- peste (macrou, ton, sardine si hering) si crustacee
- capsuni
- nuci si alune
- lemn dulce
- ciocolata
- carne de porc
- albus de ou
- aditivi (cum ar fi colorantii si conservantii din alimente)

 

Ce alimente pot fi consumate de catre persoanele cu intoleranta la histamina?

In primul rand, o persoana cu intoleranta la histamina trebuie sa consulte un nutritionist cu ajutorul caruia sa intocmeasca un plan alimentar echilibrat care sa incorporeze alimentele cu un nivel scazut de histamina. Acest lucru poate ajuta la reducerea simptomelor intolerantei la histamina.
Alimentele cu un nivel scazut de histamina includ:
- carne proaspata si peste proaspat 
- fructe non-citrice
- oua
- cereale fara gluten, cum ar fi quinoa si orezul
- inlocuitori de lactate, cum ar fi laptele vegetal
- legume proaspete, cu exceptia rosiilor, avocado, spanacului si vinetelor
- uleiuri de gatit, cum ar fi uleiul de masline

 

Care sunt cauzele intolerantei la histamina?

Histamina este prezenta in diferite tipuri de alimente. Intoleranta la histamina apare atunci cand capacitatea organismului de a elimina histamina este depasita si cantitati mari de histamina se acumuleaza in corp. La persoanele sanatoase, diaminoxidaza intestinala (DAO), o clasa de enzime, ajuta la eliminarea histaminei provenite din alimente. Atunci cand activitatea DAO este inhibata de factori precum medicamentele sau actiunea sa este redusa din cauza unor factori interni, cum ar fi mutatiile genetice, capacitatea organismului de a gestiona histamina este afectata semnificativ. Acest lucru duce la acumularea de histamina, provocand simptome care, printre altele, imita reactiile alergice. 

Medicamentele

S-a observat ca anumite medicamente cauzeaza o deficienta temporara si reversibila a DAO. Acest lucru conduce la niveluri excesive de histamina, provocand simptome similare reactiilor alergice. 
Aproximativ 20% din populatia europeana administreaza medicamente care ar putea scadea activitatea DAO, crescand riscul de intoleranta la histamina. Exemple de medicamente care s-au dovedit a afecta activitatea DAO includ verapamilul, acidul clavulanic, izoniazida, acetilcisteina, metoclopramida, antiaritmice, propafenona, dihidrdalazina, amitriptilina.

Alcoolul

S-a constatat ca alcoolul creste eliberarea histaminei endogene, afectand rata de degradare a acesteia datorita prezentei excesului de amine biogene. 

Deficitul in anumite vitamine si minerale

Alti factori care s-au dovedit a fi importanti in aparitia intolerantei la histamina prin scaderea activitatii DAO includ factorii nutritionali precum deficientele de minerale si vitamine, cum ar fi vitamina C si cuprul. 

Factorii genetici

In ceea ce priveste componenta genetica a intolerantei la histamina, cercetatorii au analizat polimorfismul genelor care codifica enzime legate de metabolismul histaminei, cum ar fi DAO si l-histidin decarboxilaza. Unele dintre aceste polimorfisme produc un compus proteic care s-a dovedit a avea o activitate care favorizeaza simptomele intolerantei la histamina.

Conditii mediale si afectiuni medicale

Deficitul de DAO a fost observat in anumite boli functionale legate de tractul gastrointestinal, cum ar fi malabsorbtia carbohidratilor. Se pare ca 9 din 10 pacienti cu sensibilitate la gluten nonceliaca au niveluri serice reduse de DAO, indicand o potentiala relatie intre sensibilitate la gluten nonceliaca si intoleranta la histamina. De asemenea, sindromul de colon iritabil poate predispune la dezvoltarea de intoleranta la histamina. Si alte tulburari gastrointestinale pot juca un rol important in dezvoltarea intolerantei la histamina, cum ar fi:
- polipi la nivelul colonului
- malabsorbtie intestinala
- alergii alimentare
- Boala Crohn sau colita ulceroasa
- dispepsie functionala
- proliferare bacteriana intestinala la nivelul intestinului subtire

 

Care sunt simptomele intolerantei la histamina?

Deoarece receptorii de histamina sunt raspanditi in tot corpul, intoleranta la histamina poate afecta mai multe organe si sisteme de organe. 
In intoleranta la histamina, simptomele gastrointestinale sunt cele mai frecvente si includ:
- probleme digestive
- durere abdominala
- balonare
- diaree
- constipatie
- flatulenta
- greata
- varsaturi
Simptomele care nu au legatura cu sistemul digestiv se mai numesc si simptome extraintestinale. Simptomele extraintestinale ale intolerantei la histamina includ:

- dureri de cap sau migrene
- congestie nazala sau probleme ale sinusurilor
- oboseala
- mancarimi ale pielii
- urticarie
- ciclu menstrual neregulat

In cazurile mai severe de intoleranta la histamina, pot sa apara si simptome precum:
- crampe abdominale
- umflarea tesuturilor
- hipertensiune arteriala
- ritm cardiac neregulat
- anxietate
- dificultati de reglare a temperaturii corpului
- ameteala

 

Cum poate fi diagnosticata intoleranta la histamina?

In scopul diagnosticarii intolerantei la histamina, medicul va consulta istoricul medical, simptomele si va efectua un examen fizic. De asemenea, poate sugera o dieta de eliminare timp de 14-30 de zile. Aceasta dieta necesita eliminarea alimentelor bogate in histamina sau a factorilor declansatori ai intolerantei la histamina inainte de a le reintroduce incet pentru a urmari noi reactii.
De asmenea, in scop adjuvant, pentru stabilirea diagnosticului, medicul poate recomanda o analiza de sange pentru a stabili daca exista un deficit de DAO.
O alta modalitate de a diagnostica intoleranta la histamina este cu ajutorul Testului Prick. Un Test Prick tipic verifica reactiile alergice in decurs de 20 de minute. Dar un Test Prick pentru intoleranta la histamina necesita de obicei in jur de 50 de minute pentru a obtine rezultate.
In prezent, cercetatorii au identificat mai multe polimorfisme genetice care predispun la intoleranta la histamina. Acest test poate fi combinat cu alte teste pentru a confirma diagnosticul la persoanele susceptibile.
Cercetarile arata ca este mai bine ca diagnosticul sa se bazeze pe o combinatie de teste si pe istoricul medical pentru a evita diagnosticarea gresita din cauza suprapunerii simptomelor intolerantei la histamina cu simptomele altor boli.

 

Care este tratamentul intolerantei la histamina?

Exista mai multe abordari pentru gestionarea intolerantei la histamina, dar o dieta cu continut scazut de histamina este standardul de aur. Prima abordare este si interventia medicului pentru a elabora un plan de tratament adecvat in cazul in care pacientii administreaza medicamente care interactioneaza cu DAO. Alte tehnici implica suplimentarea DAO pentru a ajuta la degradarea histaminei ingerate. In conditii mai severe, medicamentele antihistaminice pot fi eliberate, desi utilizarea lor este recomandata doar pentru o perioada scurta de timp.

Diete in intoleranta la histamina

Dieta cu un continut redus de histamina presupune evitarea alimentelor care contin cantitati excesive de histamina si amine biogene. Aceste grupe de alimente ar putea fi reintroduse in stadii ulterioare, treptat, in anumite cantitati. 

Suplimentarea cu DAO

Suplimentarea exogena cu DAO este o alta abordare propusa pentru a controla intoleranta la histamina. In acest sens, mai multe studii au aratat rezultate pozitive in ceea ce priveste imbunatatirea simptomelor, utilizarea medicamentelor antihistaminice, cresterea DAO seric, dar si alte beneficii.

Suplimetarea cu anumite vitamine si minerale

Cercetarile sugereaza ca suplimentarea cu minerale si vitamine precum cuprul, zincul, vitamina C si vitamina B6 in cazul deficientelor cunoscute (alaturi de alte metode de tratament), malnutritiei sau dietei restrictive poate fi benefica in cazul intolerantei la histamina deoarece acestea sunt cofactori pentru enzima DAO. 

Medicamente pentru intoleranta la histamina

O alta abordare pentru a combate intoleranta la histamina este utilizarea medicamentelor antihistaminice. Cu toate acestea, cercetatorii au indicat necesitatea unor cercetari suplimentare pentru a determina valoarea acestei abordari deoarece anumite tipuri de antihistaminice, cum ar fi cimetidina si prometazina, care sunt blocanti ai receptorilor H1/H2, ar putea scadea activitatea DAO. 
In functie de simptome, severitatea acestora, dar si de alti factori, medicul poate recomanda medicamente care ar putea ajuta la ameliorarea simptomelor in combinatie cu modificarea dietei:
- Antihistaminice H1 si H2. Aceste medicamente blocheaza receptorii de histamina din diferite parti ale corpului, astfel incat histamina sa nu-i poata activa. Inhibitorii histaminei H1 includ substante precum cetirizina, loratadina si fexofenadina. De obicei, acestea trateaza simptomele alergiei. Inhibitorii H2 includ ranitidina si famotidina. De obicei, acestea trateaza simptomele digestive.
- Stabilizatori de mastocite. Medicamente precum cromolinatul de sodiu impiedica mastocitele sa elibereze histamina. Unele componente ale alimentelor numite flavonoide, cum ar fi luteolina si quercetina, pot manifesta un efect similar.

 

Bibliografie:

Patel RH, Mohiuddin SS. Biochemistry, Histamine. [Updated 2023 May 1]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2025 Jan-.
Foods High in Histamine, WebMD official website
Histamine Intolerance, Cleveland Clinic official website
Jochum C. Histamine Intolerance: Symptoms, Diagnosis, and Beyond. Nutrients. 2024 Apr 19;16(8):1219. doi: 10.3390/nu16081219. PMID: 38674909; PMCID: PMC11054089.
Comas-Baste O, Sanchez-Perez S, Veciana-Nogues MT, Latorre-Moratalla M, Vidal-Carou MDC. Histamine Intolerance: The Current State of the Art. Biomolecules. 2020 Aug 14;10(8):1181. doi: 10.3390/biom10081181. PMID: 32824107; PMCID: PMC7463562.
Understanding Histamine Intolerance, Healthline official website
Schnedl WJ, Lackner S, Enko D, Schenk M, Holasek SJ, Mangge H. Evaluation of symptoms and symptom combinations in histamine intolerance. Intest Res. 2019 Jul;17(3):427-433. doi: 10.5217/ir.2018.00152. Epub 2019 Mar 7. PMID: 30836736; PMCID: PMC6667364.

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona


Pagina actualizata la data de: 24-02-2025

Produse din categoria Intoleranta la histamina

Non-farma (7)
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
DAOkids, 60 comprimate, Geneceutica

DAOkids, 60 comprimate, Geneceutica

175,50 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Daohelp, 30 capsule gastrorezistente, Zenyth

Daohelp, 30 capsule gastrorezistente, Zenyth

(1)
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
FibroDAO, 60 capsule, Geneceutica

FibroDAO, 60 capsule, Geneceutica

175,50 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
DAOhead, 60 capsule, Geneceutica

DAOhead, 60 capsule, Geneceutica

175,50 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
DAOfood Plus, 60 capsule, Geneceutica

DAOfood Plus, 60 capsule, Geneceutica

(2)
175,50 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
DAOfood, 60 minitablete, Geneceutica

DAOfood, 60 minitablete, Geneceutica

(1)
175,50 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Daosin, 30 comprimate, Stada

Daosin, 30 comprimate, Stada

78,50 LEI

Vezi Politica de confidentialitate date personale